فلز برنج چیست؟ فلز برنج چه رنگی است؟ رنگ فلز برنج زرد است و از لحاظ ظاهر و رنگ مشابه طلاست. انواع آلیاژ برنج از مس و روی تشکیل شدهاند. اگر مقدار مس آنها بیشتر باشد رنگ آنها متمایل به زرد می گردد و اگر عنصر روی در آنها بیشتر باشد رنگ آن نقره ای تر می شود. با توجه به مقدار مس و روی آن رنگ آلیاژهای برنجی متغیر است. چگالی برنج در حدود 8.4 تا 8.7 گرم بر سانتی متر مکعب است. به طور معمول وزن مس موجود در برنج از 33 درصد تا 67 درصد متغیر است. این مقدار بسته به انواع آلیاژ برنج و کاربرد آنها، ممکن است تا 95 درصد نیز برسد.
اگر به خرید ورق برنجی فکر می کنید باید بدانید که فلز برنج خاصیت مغناطیس و اصطحکاک ندارد اما قابلیت بازیافت را دارد. اما با توجه به ترکیب موجود در انواع آلیاژ برنج امکان ایجاد خاصیت مغناطیس وجود دارد. به عنوان مثال آلیاژ برنج و آهن از ویژگی برخوردار است. این فلز به دلیل خواص خاص خود مانند مقاومت در برابر خوردگی، شکل پذیری، هدایت حرارتی و الکتریکی خوب، استحکام مکانیکی مناسب و قابلیت شکلدهی بالا در برخی صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. ورق برنجی به عنوان یک ماده ساختمانی، در صنایع مختلف از جمله صنعت خودروسازی، صنعت الکترونیک، صنعت غذایی و صنعت نفت و گاز نیز استفاده میشود.
ارزش آلیاژ برنج و ویژگیهای ظاهری آن
در میان فلزات بازیافتی، ضایعات برنج و مس قیمت بالاتری را دارند. چون فلزات برنجی خاصیت مغناطیسی ندارد و به آهنربا نمی چسبند جهت جداسازی آن ها از فلزات دیگر، از همین روش استفاده می شود. انواع فلز برنج (Brass) با داشتن مقداری آهن سخت تر می شوند و ساختار داخلی آنها نیز کوچکتر می شود. علاوه بر عنصر آهن، قلع و منگنز نیز در ورق برنجی وجود دارد. اکثر اوقات برنج را با برنز اشتباه میگیرند این در حالی است که فلز برنز دارای آلیاژ مس و قلع است. هر قدر میزان مس در ورق برنجی بیشتر باشد انعطاف آن نیز بیشتر می شود. قابلیت انعطاف، استحکام مناسب، شکل ظاهری براق و زیبا، مقاومت به سایش، چکش خواری بالا، داشتن هدایت الکتریکی و حرارتی از ویژگی های این فلز محسوب می شود. همچنین چون لک و تیرگی به خود نمی گیرد، فلز مناسبی برای ریخته گری است.
رنگ آلیاژ برنج بر چه اساسی تغییر می کند؟
انواع آلیاژ برنج از عناصر مس و روی تشکیل می شود. بسته به نسبت ها و سایر مواد تشکیل دهنده، می تواند بیشتر شبیه مس، یا بیشتر شبیه روی، یا تقریباً در هر نقطه ای مابین رنگ این دو فلز ظاهر شود. رنگ ورق برنج بسته به مقدار روی اضافه شده به آلیاژ آن می تواند از قرمز تا زرد متغیر باشد.
دسته بندی انواع آلیاژ برنج از لحاظ سختی آن
بهطور کلی آلیاژهای برنجی به 3 دسته طبقهبندی میشوند که عبارتند از برنج فنری، برنج سخت و برنج نرم.
برنج فنری چیست؟
انواع آلیاژ برنج فنری بیشترین سختی را دارند و معمولا به شکل کویل، 0.3 تا 1 میلیمتر و عرض 3.5 میلیمتر موجود اند. این نوع برنج در صنایع برق استفاده می شوند. در حال حاضر آلیاژ برنج در انواع مختلفی تولید میشود که از جمله آن می توان به کویل فنری برنجی، کویل نیم سخت برنج و کویل نرم برنج که همه این ها به صورت ورق برنجی نیز موجود میباشند، اشاره کرد. اینبار قصد داریم به صورت خاص درباره کویل فنری برنجی صحبت کنیم.
برنج نیمه سخت چیست؟
فلز برنج نیمه سخت با درصد مس کمتر، حالت نیمه سخت دارد و انعطاف پذیری آن نسبت به برنج نرم کمتر است. این نوع ورق برنجی معمولا با ضخامت 0.3 تا 20 میلیمتر و عرض 660 میلیمتر با طول 2 متر درست می شود.
برنج نرم چیست؟
این نوع برنج 70 درصد مس دارد و همانطور که از نامش مشخص است انعطاف پذیرترین حالت برنج را دارد. این نوع آلیاژ برنج به دو صورت ورق با ضخامت 0.3 تا 1.5 میلیمتر با عرض 600 میلیمتر و کویل با ضخامت 0.4 تا 0.8 میلیمتر با عرض 660 میلیمتر تولید می شود. چون جوش پذیری این آلیاژ زیاد است. جزو پرمصرف ترین نوع برنج محسوب می شود و در تولید لوازم مصرفی، سماور و رادیاتور کاربرد دارد.
خرید ورق برنجی در چه ابعادی صورت میگیرد؟
بهطور کلی شما میتوانید برای خرید آنلاین ورق برنجی با توجه به نیاز خود سفارش دهید. اما در بیشتر فروشگاههای خرید و فروش فلزات، انواع آلیاژ برنج و ورق مس به ضخامت 1 تا 5.2 میلیمتر، با عرض های مختلف و به شکل کویل یا برش خورده آماده می شوند. در قیمت ورق برنجی، عواملی مانند قیمت روی، مس و ضخامت آن اثر می گذارد. هر قدر مقدار مس آنها بیشتر باشد، قیمت آنها نیز بیشتر می شود.
انواع آلیاژ برنج بهکار رفته در تسمه ی برنجی
تسمههای فلزی، سطح مقطع مقاوم و مستحکمی دارند. این تسمهها عمدتا از فلزهایی با آلیاژهای مختلف ساخته میشوند و دارای انواع مختلفی هستند. انواع این محصولات شامل تسمههای آلومینیومی، فولادی، مسی و تسمه های برنجی هستند. با توجه به اینکه تسمه برنجی از خواص الکتریکی برخوردار است، به طور گستردهای در تولید قطعات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. از میان انواع مختلف این محصول تسمه برنجی با آلیاژB63 از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است.
تسمه های فلزی دارای یک سطح مقطع فلزی هستند که این سطح مقطع مقاومت کششی و استحکام زیادی دارند و در بسته بندی های بزرگ و حجیم به کار میرود. تسمه های فلزی از آلیاژهای مختلف فلزی درست می شوند. از انواع تسمههای فلزی می توان به تسمه ی فولادی، آلومینیومی، مسی و برنجی اشاره کرد. تسمه های برنجی دارای مقاومت و سختی بالایی هستند. تسمه ی برنجی با داشتن خواص الکتریکی مناسب در تولید قطعات الکترونیکی کاربرد دارند.
انواع تسمه برنجی
- ورق برنجی و تسمه ی آن با آلیاژ B63: به علت داشتن عنصر روی بیشتر مقاومت بیشتری دارد و در تولید انواع کلید، پریز و سرسیم کاربرد دارد. برای پانچ و برش نیز مناسب اند.
- ورق برنجی و تسمه ی برنجی با آلیاژ B65: در تولید قطعات خودرو و رادیاتور استفاده می شود.
- ورق برنجی و تسمه ی برنجی با آلیاژ B70: عنصر مس در این گروه از تسمه برنجی بیشتر است و بیشتر در سماورسازی از این گروه استفاده می کنند.
ورق و تسمه ی برنجی با سایر آلیاژ ها نیز قابل تولید است که با توجه به درخواست و نیاز مصرف کننده تولید می شود.
انواع فلز برنج به صورت ورق برنجی و آلیاژ آن+کاربردها
با توجه به اهمیت این فلز، در صنعت تقاضای خرید یا فروش ورق مس و برنج زیاد است. با توجه به خواص مکانیکی، فلز برنج به سه دسته تقسیم بندی می شود:
برنج کم عیار
برنجی است که حدود 5 تا 20 درصد آن از روی تشکیل شده است. نسبت به دمای هوا مقاوم است. با افزایش مقدار روی آن تا 20 درصد قابلیت شکل پذیری و استحکام آن بیشتر می شود، اما الکتریسیته و انتقال حرارت آن کم می شود. این نوع ورق برنجی از انعطافپذیری بالایی برخوردار است و به همین دلیل در دمای بالا بهراحتی شکل میگیرد. اگر در ترکیب این نوه محصول برنجی از روی بیشتر استفاده شود، شکل پذیری و انعطاف بالاتری خواهد داشت و مقاومت آن نیز بیشتر است.
برنج پر عیار
برنجی است که 20 تا 40 درصد آن از روی تشکیل شده است. هر قدر مقدار روی آن بیشتر می شود قابلیت شکل پذیری و استحکام آن نیز بیشتر می شود. اما افزایش مقدار روی تا حد مشخصی موجب شکل پذیری می شود پس از گذشتن از آن حد مشخص دیگر شکل پذیری افزایش نمی یابد اما استحکام آن قابل ملاحظه است.
برنج هایی با 50 درصد روی
این نوع برنج ترد و شکننده است و در مقابل تغییرات دما مقاوم نیست. این نوع برنج مناسب ریخته گری است. برای ساخت یاتاقان خودرو نیز از آن استفاده می کنند.
ورق برنجی دارای سیلیسیوم
از این نوع آلیاژ عمدتا در ساخت رادیاتور، تانکر، سماور، اتصالات، پیچومهره، لوله و سایر اقلام این چنینی استفاده میشود. برای ساخت این نوع ورق برنجی از درصد نسبتا بالایی فلز سیلیسیوم استفاده میکنند.
تولید شیت برنجی
انواع آلیاژ برنج در ساخت ورقها یا شیتهای برنجی نیز موثر هستند. در تولید شیت برنجی ابتدا ترکیبات آلیاژی فلزات مختلف را بررسی و کنترل می کنند، سپس آنها را در کوره های القایی و الکتریکی مخصوص و در دمای بالا ذوب می کنند. این مذاب تولید شده را در قالب های مستطیلی شکل ریخته و به شکل اسلب درست می شوند. اسلب به عنوان یک محصول نیم ساخته، پس از داغ شدن، توسط غلتک هایی که بر روی دستگاه تعبیه شده اند به شکل ورق برنجی در می آیند. این شیت های برنجی بر اساس ترکیبات خود و نوع آلیاژهایی که در ساختار خود دارند متنوع اند. با افزودن ترکیباتی مانند روی و منگنز به شیت های برنجی استحکام و چکش خواری ورق برنجی نیز زیاد می شود. اگر مقداری قلع و آلومینیوم به شیت برنجی اضافه شود مقاومت آن در برابر آب زیاد می شود.
چه عواملی بر قیمت فلز برنج تاثیر می گذارد؟
قیمت فلز برنج تحت تاثیر تقاضای بازار تغییر می کند. برای مثال عوامل مختلفی می تواند قیمت ورق برنج را دچار نوسان کند. هنگامی که تقاضای زیادی برای محصولات برنجی وجود دارد، مانند صنایع ساختمانی یا خودروسازی، قیمت فلز برنج تمایل به افزایش دارد. از سوی دیگر، زمانی که تقاضا برای خرید ورق برنج کم باشد، ممکن است قیمت فلز برنج کاهش یابد.
برای مشاوره و خرید ورق برنجی پامنار رحیمی با بازارفلز تماس بگیرید.
ورق برنج از کجا بخرم؟ شما میتوانید برای خرید ورق برنجی رحیمی در انواع ضخامت نازک و ضخیم برای کاربرد مورد نظر خود به فروشگاههای حضوری در پامنار تهران مراجعه کنید. فروشگاه آنلاین رحیمی بازار فلز یکی از قدیمیترین مراکز فروش مس و ورق برنجی، رول برنجی فنری(سخت) و رول برنجی نرم در سراسر ایران است و میتوانید برای استعلام قیمت مس و برنج و یا مشاوره رایگان، با کارشناسان ما تماس بگیرید. همچنین شما میتوانید از طریق واتس اپ با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.
جمع بندی
انواع فلز برنج و آلیاژهای آن برای استفاده جهت موارد سخت افزاری بسیار محبوب است. ورق برنج، برای ساخت میله ها و سایر محصولات به عنوان فلزات معماری و در پروژه های طراحی استفاده می شود. از دیگر کاربردهای ورق برنج می توان به موارد استفاده از فلز برنج در ساخت بدلیجات برنجی و جواهرسازی اشاره کرد. از نظر خواص و ویژگی های عملی، برنج مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارد، و مادامی که عنصر روی به آن اضافه شود، به این فلز استحکام و شکل پذیری بیشتری می بخشد.
در این مقاله ۳ نوع ورق برنجی بر اساس میزان سختی آن به شما معرفی کردیم و انواع آلیاژ برنج را مورد بررسی قرار دادیم. برای اطلاع از قیمت فلز برنجی و خرید آنلاین محصولات برنجی از قبیل ورق برنج، کویل برنج و… میتوانید به سایت بازرگانی فلزات رحیمی( بازار فلز) مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
- ورق برنجی باهنر و ۱۲ مورد مصرف آن در صنایع گوناگون
- نوار برنجی و ۳ کاربرد آن در ظروف و لوازم تزئینی مدرن، شیک و لوکس!
- ورق برنج و رول مس | ۲ عامل مهم در میزان فروش آنها در صنایع
سوالات متداول در انواع آلیاژ برنج
انواع آلیاژ بهکار رفته در تولید تسمه برنجی کدامند؟
تسمهای برنجی با آلیاژ B63، B65 و B70 تولید میشوند که باتوجه به میزان مس و روی آلیاژ برنج متفاوتند.
آیا آلیاژهای مس در تولید شیت برنجی موثرند؟
بله با توجه به انواع آلیاژ برنج با درصد مس متفاوت، ساخت شیتهای برنجی نیز تحت تاثیر قرار میگیرند.
انواع آلیاژ برنج کدامند؟
بهطور کلی انواع آلیاژ برنج به 3 دسته تقسیم میشوند که عبارتند از آلیاژ برنج کمعیار، پرعیار و برنجهایی با 50 درصد روی.