آلیاژهای برنج و 7 کاربرد مهم آن

آلیاژهای برنج و کاربردهای آن

فلز برنج و آلیاژهای برنج ویژگی‌­های بسیار خوبی دارند که باعث شده در مصارف صنعتی، کاربرد­های وسیعی داشته­ باشند. با ما همراه باشید تا شما را با ویژگی­‌ها و کاربرد­های برنج آشنا سازیم. آلیاژهای برنج، مستحکم، سخت و مقاوم هستند و با توجه به خاصیت میکروب­ کشی خوبی که از خود نشان می­دهد (اثر اولیگودینامیک) در بیمارستان­‌ها و مکان­‌های بهداشتی به وفور از آن استفاده می­‌شود. آلیاژهای برنج در مقایسه با ترکیبات خود یعنی فلز روی و مس، چکش­ خواری بیشتری دارند.

همراه شما هستیم تا آلیاژهای برنج و انواع آن را به شما معرفی کنیم، امیدواریم با خواندن این مقاله بتوانید اطلاعات مفیدی کسب نمایید:

آلیاژهای برنج
آلیاژهای برنج

آلیاژهای برنج و انواع مختلف آن

آلیاژهای برنج دارای خواص متفاوتی هستند اما در یک توضیح کلی می­‌توان گفت که همه آن­ها در برابر خوردگی مقاومت نسبتا بالایی دارند. داشتن استحکام بالا، مقاومت خوب و رسانایی مناسب به همراه زیبایی و سهولت باعث شده ­است که آلیاژ برنج یکی ازفلز­های بسیار پر­کاربرد در صنعت باشد.

همان­طور که می­دانید آلیاژ برنج از ترکیب دو عنصر مهم مس و روی ساخته می‌­شوند. با تغییر در مقدار مس و روی، به آسانی خواص آلیاژ برنج نیز عوض می­‌شود. فلزاتی چون، آلومینیوم، سرب، آرسنیک و … چون در برابر خوردگی مقاوم‌­اند غالبا در ساخت قطعات گوناگون دستگاه‌­های تولیدی و صنعتی به کار برده می­‌شوند.

کاربرد آلیاژ برنج

  1. در ساخت آلات موسیقی چون، ساز بادی، هورن و … از آلیاژ برنج کمک گرفته می‌­شود.
  2. استفاده از آلیاژهای برنج برای انتقال آب توسط لوله­‌ها و اتصالات دیگر کاربرد زیادی دارد.
  3. به‌­کارگیری این آلیاژ برای ساخت موتور­های دریایی و قطعات پمپ‌­ها بسیار رایج است.
  4. از کاربرد­های رایج آلیاژ برنج در ساخت قطعات ساعت، ترمینال­‌های برق و مهمات است زیرا این آلیاژ ماهیت غیر­مغناطیسی دارد، یعنی تحت تاثیر انرژی مغناطیس قرار نمی‌­گیرد.
  5. آلیاژ برنج C-360، ترکیبی است که دارای عنصر مس، روی و سرب است. این آلیاژ مانند دیگر آلیاژهای برنج مقاومت و سختی خوبی دارد و به‌­کارگیری آن در ساخت ماشین آلات بسیار مناسب است.
  6. در ساخت پیچ و مهره، قطعات رشته‌­ای و … نیز از این آلیاژ استفاده می­‌کنند.
  7. مصارف دیگر شامل: ساخت، ترمینال­ها، شیر آب، انژکتور­ها و ….
آلیاژهای برنج
آلیاژهای برنج و ساخت اتصالات آب

آلیاژهای برنج و فلز طلاکاری (برنج قرمز)

فلز طلاکاری، شکل بسیار متداولی از برنج است و دارای 95 درصد مس و 5 درصد روی می­باشد. آلیاژ نرم برنج که برای فلز طلا­کاری بهینه شده­ است به خوبی چکش خوار بوده و قابلیت تبدیل به اشکال مختلف را دارد.

این تغییرات در خواص برنج، باعث شده که میزان فروش ورق برنج نیز بالا برود.

استفاده از آلیاژ­های مختلف برنج در صنعت هنر: رنگ طلایی بسیار زیبای برنج و داشتن خاصیت شکل‌­پذیری مناسب آن باعث شده است که از آن در پروژه‌­های مرتبط با دست و هنر­های دستی استفاده شود. البته جالب است بدانید که آلیاژهای برنج با داشتن رنگ برنزی زیبا می­تواند در صنعت معماری و دکوراسیون داخلی بسیار کارامد باشند.

از کاربرد­های دیگر آلیاژهای برنج: در ساخت پنجره مشبک، جواهر­سازی، دکوراسیون و ساخت لوازم تزئینی، ساخت نشان­‌ها (مدال ها)، دستگیره در، بدنه خودکار و … نیز از آلیاژ­های گوناگون برنج استفاده نمود.

انواع برنج و آلیاژهای آن

از انواع دیگر برنج، برنج حکاکی است. این نوع ورق برنجی حاوی 1 الی 2 درصد سرب است. از آنجا که از این نوع ورق برنجی برای ساخت انواع مدال­‌ها استفاده می‌­کنند نام برنج حکاکی را برای آن انتخاب نموده‌­اند. کاربردهای دیگر برنج حکاکی شامل ساخت لوازم آرایش، اجزای ساعت، کنتور و … است.

برنج آرسنیک نیز یکی دیگر از انواع آلیاژهای برنج است که حاوی 0.3 درصد عنصر آرسنیک می باشد. این عنصر از خوردگی فلز در برابر آب جلوگیری می­‌کند؛ پس مقاومت برنج آرسنیکی در برابر آب بسیار بالا است از این رو از آن برای ساخت لوله کشی آب، مبدل­‌های حرارتی، مخزن­‌ها، بدنه رادیاتور و … استفاده می­‌شود. برنج آرسنیک دارای رنگ زرد روشن و زیبایی است. این نوع آلیاژ نیز مانند سایر آلیاژهای برنج، به خوبی شکل‌­پذیر است.

منبع

https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=4387

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *