ورقه مسی صفحاتی از جنس فلز مس هستند که ضخامت های مختلفی دارند. فلز مس به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است. این فلز دارای انعطاف پذیری زیادی است و قابلیت هدایت الکتریکی و حرارتی بالایی نیز دارد. بیشترین هدایت الکتریکی مربوط به فلز نقره است و پس از آن فلز مس در رده دوم قرار دارد.

تولید ورق مسی با خلوص بالای مس آن را برای مصارف الکتریکی بهینه می کند. هدایت حرارتی و تغییر شکل بالای ورقه های مسی موجب شده که اهمیت زیادی در صنایع الکتریکی و دیگر صنایع داشته باشند.
ویژگی های ورقه مسی
- مقاومت بالا در برابر خوردگی
- انعطاف پذیری بالا
- استحکام کششی بیشتر از فولاد
- قابلیت جوشکاری همراه با شکل پذیری مناسب
- قابلیت گرم کاری و سرد کاری
- قابلیت ماشین کاری
کاربرد ورقه مسی در صنایع مختلف
مصارف ورقه مسی در ساختمان
ورق مسی با داشتن خاصیت انعطاف پذیری بالا در صنعت لوله کشی آب سرد و گرم مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از فلز مس برای پوشش بام، آب بندی و … نیز رایج است. گاهی با افزودن اندکی مس به ترکیبات سایر فلزات ویژگی های فلزات دیگر بهبود می یابد مثلا موجب افزایش مقاومت یا افزایش شکل پذیری فلزات دیگر می شود.
افزودن مقداری مس به ترکیب آلومینیوم موجب افزایش مقاومت فلز آلومینیوم در برابر عوامل محیطی یا ضربه می شود. با آبکاری فلز مس روی فلزات دیگر سطحی ایجاد می شود که هدایت الکتریکی خوبی داشته و در صنعت الکتریسیته کاربرد فراوانی دارد. استفاده از ورقه مسی برای تولید رنگهای شیشه و سرامیک نیز مناسب است. گاهی از نمک های مس دار برای محافظت چوبها نیز استفاده می شود.

ورقه های مسی با داشتن هدایت الکتریکی مناسب در الکترومغناطیس و موتورهای الکتریکی و هدایت امواج به وفور استفاده می شود.
ورقه مسی با داشتن خاصیت انتقال حرارتی بالا برای ساخت ظروف آشپزخانه بسیار مناسب است. قابلمه های مسی به راحتی حرارت را منتقل میکنند نه تنها قابلمه هایی از جنس مس بلکه بشقاب و کاسه های مسی زیبایی نیز در بازار وجود دارند که می توانید به راحتی خریداری کنید. استفاده از بطری ها و لیوان های مسی برای آشامیدن آب بسیار مناسب است. نگهداشتن آب در این بطری ها می تواند برای سلامت انسان ها نیز مفید باشد.
ورق مس در صنایعی چون فلزکاری، ساختمانی، فلزکاری، متالورژی، هنر و … بسیار کاربرد دارد. همه ما می دانیم که ورقه مس در صنعت هنر جذابیت بالایی دارد و هنرمندان خوش ذوق با قلم های گوناگون به ایجاد طرح های زیبا روی این نوع ورقه ها می پردازند. برجسته کاری روی ورق مس یا هنر قلم زنی روشی است بسیار جالب که موجب ایجاد طرح های بسیار زیبا روی ورق مس می شود. در این روش با استفاده از چکش و قلم مخصوص طرح های جذابی روی ورق مس ایجاد می شود. خاصیت چکش خواری مس نسبت به سایر فلزات بالاست و همین امر استفاده از ورق مس را برای این کار محبوب تر می کند.
همانطور که گفتیم ورقه مسی دارای کاربردهای زیادی است. حتی دانش آموزان نیز از ورقه مسی برای کاربردهای گوناگون استفاده می کنند برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله سایت را با عنوان ورق مسی برای دانش آموزان و ۷ کاربرد آن مطالعه کنید.

ورقه مسی با قلم کاری طرح هندسی
از ورقه مسی در هنر معرق کاری نیز استفاده می شود. این ورقه های بسیار نازک مس به ایجاد اثر هنری زیبا و چشم نواز کمک می کنند.
استفاده از ورقه مس جهت معرق کاری سبکی کاملا مدرن است که محبوبیت زیادی بین مردم دارد. ورقه های مسی برای معرق کاری با استفاده از پوشش مخصوص نانو عایق شده و در تماس با اکسیژن موجود در هوا اکسید نمی شود. معرق کاری با ورق مس شبیه معرق با چوب است.
کاربرد ورقه مسی در صنعت برق
همانطور که اشاره شد در صنعت برق از ورقه های مسی به وفور استفاده می شود. این فلز نه تنها هدایت الکتریکی مناسبی دارد بلکه از نظر قیمت نیز مقرون به صرفه تر از سایر فلزاتی چون نقره و … است. مس با داشتن خاصیت انتقال الکتریکی و طول عمر بالا پرکاربردترین فلز در صنعت الکتریسیته محسوب می شود. فلز مس عمل انتقال حرارت را نیز به خوبی انجام می دهد و به همین دلیل جزء فلزات پرمصرف به حساب می آید.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که ورقه مسی انعطاف پذیری و مقاومت بالایی در مقابل خوردگی دارد و از ایمنی مناسبی برخوردار است. بنابراین برای ساخت سیم بهترین گزینه محسوب می شود و به همین دلیل نیز از سیم های مسی برای انتقال نیروی برق استفاده می شود.
فلز مس در ساخت قسمت اصلی موتور ها و تبدیل کننده ها به کار گرفته می شود. همچنین این فلز در کابل های برق به صورت عایق شده یا عایق نشده با ولتاژ های پایین و متوسط و یا بالا نیز استفاده می شود.
تا اینجا با کاربرد ورقه مسی با قلم کاری طرح هندسی آشنا شدید. اگر علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاربرد معرق کاری در معرق هستید مطالعه مقاله ورق مس جهت معرق و ۶ گام استفاده از آن را از دست ندهید.
کاربرد ورق مس در پزشکی
ورقه های مسی دارای خاصیت ضد میکروب و قارچ هستند و این موضوع حتی می تواند راه درمان بسیاری از بیماری ها باشد. از ورق های مسی در علم پزشکی نیز به عنوان عامل مهم ضد قارچ استفاده می شود.
ورقه های مسی با داشتن ویژگی های منحصر به فرد خود به عنوان اولین ماده جامد ضد ویروس، باکتری، قارچ، میکروب و… هستند. این موضوع در سال 2008 توسط آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا ثبت شد. نه تنها فلز مس بلکه 479 آلیاژ دیگر از مس با جرم مس بالای 60 درصد این ویژگی را دارند و برای حفظ سلامت بشر مفید هستند. آزمایش های بسیاری برای مشخص شدن این ویژگی ها انجام شده و در طی این آزمایش ها معلوم شده است که اکثر میکروارگانیسم های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک بر روی ورقه مسی یا آلیاژهای آن از بین می روند.

آلیاژ های ریخته گری ورق مسی
آلیاژهای مس به خوبی ریخته گری می شوند و استقامت کششی این آلیاژها با توجه به درصد عناصر آنها مشخص می شود. آلیاژ های ورق خمیری مس به صورت بلوک های گرد یا چهارگوش درست می شوند. سپس مراحل پرس کاری، نوردکاری و … بر روی آنها انجام می گیرد و سپس صفحات مسی در قالب های مخصوصی تولید می شوند. اگر مقدار سرب در آلیاژ ورق مس زیاد باشد خاصیت براده برداری ورقه ها نیز افزایش می یابد.
روش های ریخته گری مس و آلیاژهای آن
مهمترین روشهای ریخته گری آلیاژهای مس را میتوان به صورت 6 فرآیند تقسیم بندی کرد:
- ریخته گری ماسهای و فرآیند CO2
- ریخته گری پوستهای
- دایکاست
- ریخته گری سرمایش مستقیم
- ریخته گری گریز از مرکز
- ریخته گری مداوم
- ریخته گری دقیق
- ریخته گری قالب گچی
روش های ریخته گری مس
عوامل مهمی در انتخاب روش ریخته گری مس و آلیاژهای آن مؤثر هستند. این عوامل شامل تعداد قطعات ریخته گری، اندازه و یا وزن قالب ریخته گری، شکل و پیچیدگی محصول، میزان و کیفیت پرداخت، ماشینکاری، پرداخت سطحی و تغییرات ابعادی هستند. براساس همین عوامل شما می توانید بهترین روش را از بین روشهای ریخته گری مس انتخاب کنید.
جمع بندی
ورقه مسی دارای کاربردهای گسترده ای است. همانطور که گفتیم ورقه مسی به دلیل ویژگیهای منحصر بفردی که دارد در بخشهای مختلف استفاده می شوند. برای خرید ورقه مسی به سایت های معتبری مانند بازار فلز مراجعه کنید.
بدون دیدگاه